Bitcoin - începuturile

 
Satoshi Nakamoto este misteriosul creator al Bitcoin. Nimeni nu ştie cu adevărat cine este această persoană sau poate grup de persoane. 

Există un număr de teorii, dar niciuna nu rezistă unei analize mai atente. Adevărata identitate a lui Nakamoto are o serie întreagă de implicaţii.


Ce se ştie în momentul de faţă? În luna august a anului 2008, cineva a înregistrat în mod anonim numele de domeniu bitcoin.org (care există şi acum şi este funcţional). 

În luna octombrie a aceluiaşi an, un autor care s-a recomndat cu numele Satoshi Nakamoto a publicat un document pe o lista de emailuri a sitului metzdowd.com, un site dedicat pasionaţilor de criptografie. Documentul se numea “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” şi explica modul în care s-ar putea efectua tranzacţii online cu o monedă digitală numită Bitcoin.

În ianuarie 2009 Nakamoto a lansat prima versiune a unui software care a “pus în funcţiune” reţeaua de tranzactii şi primele Bitcoins – crypto monede. În primul block (numit “genesis block") Nakamoto a lăsat un mesaj text. Mesajul este acesta: 'The Times 3 January 2009 Chancellor on brink of second bailout for banks' şi se referă la un articol apărut în ziarul The Times şi, se pare, oferă anumite indicii incitante despre identitatea lui Nakamoto.


Primul schimb de Bitcoin din istorie a avut loc între Nakamoto şi Hal Finney, un pionier al criptografiei de dinainte de Bitcoin. Pentru următoarele 10 zile, Nakamoto a fost singurul “miner” de Bitcoin de pe planetă!, “recoltând” peste 1 milion de Bitcoin, care se află şi acum în portofelele sale.


În 2010 Nakamoto i-a cedat controlul codului-sursă lui Gavin Andresen, un dezvoltator software.
“Mă îndrept spre alte lucruri, Bitcoin este pe mâini bune la Gavin” ar fi comunicat Nakamoto într-un ultim email.


De atunci Satoshi Nakamoto a dispărut pur şi simplu, orice activitate a încetat, iar portofelele virtuale asociate lui nu au mai suferit nicio actualizare (din mijlocul anului 2009). Se estimează că dacă valoarea unui Bitcoin va ajunge vreodată la 60.000 de dolari, Nakamoto va fi cea mai bogata persoană de pe planetă!


Cine este el sau ea? Sau cine sunt ei?


Mulţi au încercat să dezlege misterul identităţii lui Satoshi Nakamoto, dar fără un rezultat satisfăcător. Au fost oferite diverse soluţii. Unii au spus că de fapt este vorba de companiile Samsung şi Toshiba, sau Nakamichi şi Motorola.


Alţii au presupus că ar putea fi vorba de una din următoarele persoane: Nick Szabo, savant în domeniul calculatoarelor care a creat un “strămoş” al Bitcoin, Craig Steven Wright, antreprenor australian, Dorian Nakamoto, fizician şi inginer de sistem, Hal Finney, criptograf şi dezvoltator timpuriu al Bitcoin. 

Alţii susţin că este de fapt un grup de persoane.

Nimeni nu ştie însă adevărul.


Ca o curiozitate, unii încă mai trimit mici donaţii anonime în portofelele lui Satoshi, în semn de recunoştinţă pentru munca lui de pionierat, care a deschis noi direcţii de dezvoltare pentru specia umană.

Comentarii

Popular Posts

Avertisment: Blockchain.com - big NO!

DORX is ON!

Câte ceva despre blockchain