Câte ceva despre blockchain

Ce este blockchain? Personal, nu am pretenţia că înţeleg 100% cum funcţionează blockchain, este destul de complicat şi necesită cunoştinţe ample din mai multe domenii. Însă, mai simplu spus, blockchain este un set de înregistrari online a unor tranzacţii. Poate fi vorba de tranzacţii financiare, mişcări de bunuri, schimburi de informaţii, etc. Lucrurile sunt însă departe de a fi atât de simple. Blockchain (o traducere aproximativă ar fi lanţ de blocuri sau blocuri înlănţuite) este un set de înregistrari, în permanentă creştere, înmănunchiate în blocuri care sunt înlănţuite unele de altele folosind două chei de criptare, una publică şi una privată (criptografie). Se mai numesc DLT “distributed ledger system”. 

O înregistrare a fiecărei tranzacţii este ţinută în mai multe locuri în acelaşi timp (pe un număr foarte mare de calculatoare din www - reţeaua internet). Ca rezultat, de fiecare dată când un bloc este modificat, toate computerele din reţea sunt “notificate” despre această modificare şi, mai important, trebuie “să fie de acord” cu modificarea. Acest lucru face ca tot sistemul să fie sigur: cineva care ar vrea să modifice în mod neautorizat, fraudulos o înregistrare (hacker) ar trebui să modifice toate înregistrările, de pe toate computerele, ceea ce este imposibil.



De ce toată lumea este fascinată de blockchain? Există un număr de caracteristici ale acestei tehnologii care o fac interesantă. În primul rând, este descentralizată. Imensa majoritate a siturilor web ţin datele despre utilizatori într-o bază de date centrală, de la giganţi precum Google, Netflix, etc. şi până la situri obscure, cu un număr foarte mic de utilizatori. În cazul blockchain, aceste înregistrări se află în baze de date care există pe un număr imens de computere din reţea, simultan. O altă caracteristică este securitatea, foarte aproape de 100% (vezi mai sus). La avantaje se mai adaugă costul mai redus, transparenţa, eliminarea intermediarilor (middle men) şi altele.

Tehnologia blockchain a apărut în anii ’90 si a stat la baza celebrei Bitcoin, moneda virtuală sau crypto-moneda despre care se vorbeşte atât de mult astăzi.


Ulterior au apărut şi alte crypto-monede: Ethereum, Ripple şi sute de alte crypto-monede.


Partea interesantă este însă că aplicaţiile blockchain sunt încă la inceput de drum, existând un potenţial uriaş de creştere; blockchain are aplicaţii într-o multitudine de alte domenii: energie, asigurări, pieţe libere, notariat, audit, IoT (internet of things – internetul lucrurilor), guvernare – se poate imagina inclusiv un sistem de vot electronic bazat pe blockchain, care ar elimina posibilităţile de fraudare.

Comentarii

  1. Block chain is a new idea for me. At the first time to know about block chain.
    https://aonedigitalmarketing.com/

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Popular Posts

Avertisment: Blockchain.com - big NO!

DORX is ON!