Impozitarea veniturilor din crypto

 Deşi nerecunoscute oficial, crypto-monedele au intrat deja în atenţia organelor fiscale din multe ţări, printre care şi Romania. Astfel, conform legislaţiei actuale, orice persoană care obţine venituri din crypto trebuie să declare aceste venituri şi să plătească impozit.

Nu pot fi numit un investitor în crypto, dar am obţinut şi eu câteva mici căştiguri, în special pe Stellar Lumens (XLM, e favorita mea). 



Şi ca să nu stau cu stres, am făcut unele cercetări legate de impozitare. Iată câteva concluzii la care am ajuns.

-cota de impozitare este cea clasică, 10% (care vine din istoria creştină, zeciuiala);

-impozitul se declară şi se plăteşte în anul următor celui în care venitul a fost realizat - veniturile realizate în 2021 vor fi declarate şi plătite în 2022;

-se datorează impozit doar pentru veniturile mai mari de 600 de ron;

-se datorează impozit doar pentru sumele transferate în conturile din România (valorificate, aş zice eu); nu se datorează nimic pentru sumele aflate în conturi la platformele de tranzacţionare sau în portofele (wallet);

-se datorează impozit doar pentru venituri (căştiguri), nu pentru sumele totale repatriate - dacă depun 1000 de lei, căştig încă 1000 (deţin în total 2000) şi repatriez 1500, voi datora impozit pentru 500 de lei, adică nimic (vezi mai sus).

O întrebare care apare frecvent în mediul online referitor la această chestiune este: pot să evit plata impozitului pe crypto? Eu personal nu am un răspuns afirmativ. Ceea ce ştiu însă este că:

- România are tratate de colaborare internaţionale în domeniul fiscal cu mai toate ţările;

- platformele de tranzacţionare au o evidenţă strictă cu toţi investitorii şi tranzacţiile acestora (sunt obligaţi prin lege să-şi cunoască clienţii - KYC = know your customer);

- anaf are acces la conturile bancare ale persoanelor fizice din România.

Deci?

Cam acestea ar fi concluziile, la care am ajuns prin documentare pe forumuri de fiscalitate, crypto, juridice, etc.

Iată şi câteva consideraţii personale. Consider că legea este profund imorală, deoarece banii obţinuţi de stat din taxe şi impozite sunt cheltuiţi cu totul altfel decât ar fi normal ( se cheltuie pe salarii nesimţite, pensii speciale, retrocedări abuzive şi mulţi etc) în loc să se investească în sănătate, infrastructură, cercetare, sport, alţi etc. Deşi legile morale ar trebui să mergă mână în mână cu cele juridice, deseori în România acestea apucă pe drumuri separate.

Cu toate acestea, intenţionez să plătesc impozitul. Şi pentru că sunt un cetăţean onest ;-), dar mai ales pentru că sancţiunea pentru nedeclararea veniturilor este amendă între 1000 şi 5000 de lei.

Comentarii

Popular Posts

Avertisment: Blockchain.com - big NO!

DORX is ON!

Câte ceva despre blockchain