Analiză tehnică, analiză fundamentală

Ca şi la bursa de valori (şi dealtfel ca şi în oricare aspect al vieţii), la tranzacţionarea crypto nu este bine să luăm decizii "la inspiraţie", fără o minimă analiză. Există două tipuri mari de analiză: tehnică şi fundamentală. Subiectul este foarte vast, voi face aici doar o foarte scurtă prezentare.

Analiza tehnică se concentrează pe istoricul unei cryptomonede, examinând preţul acesteia într-o anumită perioadă de timp şi evoluţia cotei de piaţă de-a lungul timpului. Va creşte sau va scădea? Mai cumpără cineva moneda respectivă sau toată lumea vinde? Este moneda tranzacţionată în volume mari, de către un număr mare de traderi? Acestea sunt o parte din întrebările la care analiza tehnică încearcă să răspundă.

În ajutorul celor ce folosesc mai mult analiza tehnică vin câteva situri specializate: Nomics, Coingecko, CoinMarketCap şi altele.

Analiza fundamentală, pe de altă parte, implică analizarea fundamentelor unei monede, este mai degrabă o privire de ansamblu. Cine/ce este în spatele unei monede? Cum vede comunitatea moneda respectivă? Ce aplicaţii are moneda în practică, în lumea reală? Acestea sunt, în linii mari întrebările la care încearcă să dea răspunsuri analiza fundamentală.

Folosind analiza fundamentală poţi decide dacă o crypto-monedă este supraevaluată sau subevaluată, în funcţie de cum îi vezi valoarea intrinsecă - va fi moneda mai utilă în viitor? Spre exemplu, Ethereum. Dat fiind că foarte multe aplicaţii descentralizate (DeFi) folosesc blockchainul Ethereum şi că numărul acestor aplicaţii este în creştere, putem trage concluzia că valoarea Ethereum va creşte.

 Cele două tipuri de analiză trebuie folosite simultan,  în special de către traderii care nu au la dispoziţie sisteme sofisticate de analiză computerizată; depinde de personalitatea fiecărui trader care metodă de analiză va fi predominantă.

 Traderii profesionişti fac analiză tehnică folosind modele computerizate, care examinează în profunzime modificările de preţ şi volum. Dacă o monedă trece prin cicluri repetate şi relativ rapide de creştere şi scădere, analiza tehnică poate oferi posibilitatea de a exploata aceste cicluri - scalping.



 



Comentarii

Popular Posts

Avertisment: Blockchain.com - big NO!

DORX is ON!

Câte ceva despre blockchain