Ce este DeFi?

 În lumea crypto-monedelor întâlnim adesea abrevierea DeFi. Dar ce înseamnă aceasta?

DeFi este o abreviere pentru decentralized finance şi este un termen generic care denumeşte tranzacţiile de la individ la individ (peer-to-peer financial services) pe un blockachain public (în primul rând Ethereum). Folosind DeFi oricine poate să facă lucruri care în mod normal sunt făcute într-o banc㪠să căştige dobândă, să împrumute cuiva sau de la cineva, să cumpere asigurări, să tranzacţioneze monede şi bunuri, etc.  dar mult mai rapid şi fără documente sau intermediari.

DeFi este ceva global, anonim şi deschis tuturor.

DeFi preia premiza - monedă digitală - de la Bitcoin şi o dezvoltă, creînd astfel o alternativă la tranzacţionarea clasică, dar eliminând necesitatea unor birouri fizice, salarii pentru bancheri, cheltuieli cu energie şi altele. Acest lucru crează oportunitatea unei pieţe financiare flexibile, gratuite, corecte, accesibilă oricui are o conexiune la internet.

Beneficii

  • Este deschisă: nu ai nevoie de documente sau să deschiyi un cont. Primeşti acces doar creînd un portofel digital (wallet).

  • Este anonimă: nu este nevoie să+ţi declari numele, adresa, sau alte informaţii personale.

  • Este flexibilă: ţti poţi transfera valorile oriunde, oricând, fără să ai nevoie de permisiunea cuiva sau de timpi de aşteptare şi fără taxe costisitoare.

  • Este rapidă: dobînda sau alte beneficii sunt actualizate foarte rapid, în intervale de ordinul secundelor.        

  • Transparenţă: Orice persoană implicată poate vedea întregul set de tranzacţii.
  • Cum funcţionează?

    Utilizatorii interacţionează cu DeFi prin intermediul unor softuri numite dapps (“decentralized apps” = aplicaţii descentralizate), majoritatea rulând pe blockachainul Ethereum.

    HPrincipalele moduri de a folosi DeFi sunt: 

    • Împrumut către o terţă persoană: poţi imprumuta bani unei persoane şi să câştigi dobândă/recompensă în fiecare minut, nu doar o dată pe lună.

    • Împrumut de la o terţă persoană: folosind DeFi poţi obţine un împrumut de la o altă persoană, fără necesitatea de a completa o tonă de hârtii, inclusiv împrumuturi pe termen foarte scurt, pe care instituţiile financiare tradiţionale nu le oferă.

    • Trading: poţi tranzacţiona, schimba o monedă în alta fără a avea nevoie de un broker.

    • Instrument de economisire: poţi pune deoparte o anumită cantitate de monedă virtuală, într-un cont de economisire şi să câştigi o dobândă mult mai mare decât oferă băncile tradiţionale.

    Dezavantaje

    • Rate de tranzacţionare fluctuante, monedele virtuale îşi pot schimba valoarea în orice moment, generând deopotrivă  câştiguri, dar şi pierderi. Dar, conform înţelepciunii româneşti, "Pierzi, câştigi, negustor te numeşti". Riscul face parte din joc.

    • În funcţie de aplicaţia folosită (dapp) şi de modul de folosire a aplicaţiei, volatilitatea activelor este foarte mare.   

    • Trebuie să-ţi ţii singur o evidenţă a profiturilor realizate şi să comunici fiscului aceste sume, pentru impozitare. În caz contrar rişti sancţiuni. Deşi nu există încă nişte reguli clare, se insistă tot mai mult pe idea fiscalizării veniturilor din crypto.

    Comentarii

    Popular Posts

    Avertisment: Blockchain.com - big NO!

    DORX is ON!

    Câte ceva despre blockchain