Câte ceva despre jargon

 Odată cu dezvoltarea domeniului crypto a apărut şi un jargon specific. Apariţia acestor cuvinte are uneori o poveste amuzantă. Iată câteva exemple.

FOMO = fear of missing out = teama de rămâne pe dinafară. Se manifestă în special în perioadele de creştere a valorii unei/unor monede. FOMO trebuie controlată, în caz contrar poate duce la decizii eronate de tranzacţionare.



O idee bună pentru a combate FOMO este DCA = dollar-cost averaging = este o strategie pe termen lung prin care investeşti periodic (săptămânal, lunar) o sumă fixă, indiferent de preţul/valoarea unei crypto-monede la momentul tranzacţiei. Spre exemplu, la Coinbase poţi seta o plată automată folosind un card de debit. La momentul stabilit de tine (săptămânal, la două săptămâni sau lunar) tranzacţia se execută automat. 

Nimeni nu poate garanta câştiguri folosind DCA, dar în general este o strategie mai bună decât investirea unei sume mari la o singură tranzacţie.

FUD - este o metodă de a influenţa/manipula percepţia publică asupra unui produs, serviciu, crypto-monedă răspândind teamă, incertitudine, îndoială (fear, uncertainty and doubt.)

HODL - vine din engleză şi este scrierea greşită a cuvântului HOLD (cu sensul de a ţine, a păstra). A apărut prima dată pe un forum, unde un utilizator (beat, se pare) a scris un mesaj în care spunea că va ţine bitcoin pe care-i avea, nu-i va vinde, deşi piaţa scăzuse foarte mult. Cuvântul "a prins" şi este acum foarte folosit. Ulterior i s-a atribuit sensul "Hold On for Dear Life".

Pump and dump (pompează şi aruncă, în traducere liberă) - este o schemă prin care un grup de traderi cumpără o monedă relativ nouă, cu o cotă de piaţă scăzută, pe care o promovează intens, pe toate canalele posibile. Când moneda atinge o valoare mare (o valoare "ţintă" pe care traderii şi-au propus-o anterior), traderii respectivi vând în câştig, lăsînd investitorii mai puţin experimentaţi "să ţină sacul" - să-şi asume pierderile pe măsură ce moneda "pompată" se prăbuşeşte.

Rekt - îşi are originea în jocuri video şi are sensul de a suferi pierderi grele. Eşti rekt atunci cînd, din FOMO ajungi victima unei operaţiuni "pump & dump".

Balenă (whale) - este o persoană care deţine o cantitate mare dintr-o monedă. În cazul bitcoin, eşti balenă dacă deţii mai mult de 1000 BTC. Balenele au puterea de a influenţa piaţa prin tranzacţiile pe care le fac.

În concluzie, dacă vrei să devii cândva o balenă, trebuie să fii prudent, să nu devii rekt din cauza FOMO şi FUD. ;-)

Comentarii

Popular Posts

Avertisment: Blockchain.com - big NO!

DORX is ON!

Câte ceva despre blockchain